Bilgisayar Korsanları Kimlerdir? Bilgisayar Korsanı (Hacker) Çeşitleri Nelerdir?

Hacker ya da bilgisayar korsanı, en genel tanımıyla kişisel ya da kuruluşlara ait verilere yetkisiz olarak erişim sağlayan kişilerdir. Dijital ortamda en bilinen üç bilgisayar korsanı çeşidi vardır, bunlar beyaz şapkalı hacker, siyah şapkalı hacker ve gri şapkaları bilgisayar korsanlarıdır. Bunların yanı sıra az bilinen bilgisayar korsanı yani hacker çeşitleri de vardır.

Bilgisayar Korsanı (Hacker) Çeşitleri:

  • Beyaz Şapkalı Hacker: Bilinenin aksine kafalardaki kötü, hain hacker tanımını yıkan iyi adamlardır. Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, sistemlerdeki boşlukları araştırmak ve bu boşluklara göre önlem alınmasını sağlamak için internet alt yapılarını test ederler. Algoritmalar oluşturarak sistemlere sızmak için birçok yöntem uygularlar ve bunu sadece mevcut sistemin nasıl daha iyi çalışabileceğini kurgulamak için yaparlar. Bu tür bilgisayar korsanları devlet çalışmalarında bile yer alabilirler, internetin daha iyi ve daha güvenli bir ortam olmasını sağlarlar.
  • Gri Şapkalı Hacker: Gri şapkalı bilgisayar korsanları, iyi de kötü de sayılmaz, kendi yararlarına değil kamu yararına çalışarak elde ettiği bilgileri yalnızca kamuya açıklarlar. Bu tür bilgisayar korsanları internette çok bulunuyor ancak kişisel kazançları doğrultusunda çalışmadıkları için kötülük tacı siyah şapkalı bilgisayar korsanlarına kalıyor.
  • Siyah Şapkalı Hacker: Kötü adamlar. En basit tanımıyla bu kişiler kötü adam, hack adı altında yapılan zararlı, yanlış her şeyden sorumlu hacker. Kötü niyetlerle kendi çıkarları için sistemlere girerler, kimi zaman kredi kartı bilgilerini çalarlar, kamusal veri tabanlarıyla oynarlar ve bunu sadece kendi menfaatleri için yaparlar, para ve şöhret. Ünlü bankaları bile soyabileceklerine dikkat çekilmeli. Devamını oku

Yorum bırakın